info basset/uiterlijk/karakter/verzorging vacht

 

Een verschijning met allure; alsof hij zo uit een schilderij is gestapt. Hij heeft een prachtig adellijk hoofd, gesierd met lange soepel vallende oren. Zijn sprekende ogen en vriendelijke blik geven hem een zachte uitstraling. Een lage, stevige hond met een gestrekte bouw. Glanzende, kortharige vacht, meestal  driekleur. Zijn schofthoogte ligt tussen de 30 en 36 cm. Een volwassen Basset weegt circa 18 kilo. Hij wordt gemiddeld 13 jaar oud, maar 15 jaar is geen uitzondering.

De Franse Basset is van oorsprong een meutehond. Dat geeft hem een vriendelijk, vrolijk en sociaal karakter. Hij is een echte gezinshond, zeer aanhankelijk, dol op kinderen, een allemansvriend. Thuis is hij een rustige kameraad, buiten is hij levendig. Hij heeft geen spoor van nervositeit in zich. Door zijn talent om zelfstandig als ‘lopende hond’ te werken, kan hij wat eigenzinnig zijn. Dat is ook één van zijn charmes. Een consequente en vriendelijke opvoeding in combinatie met zijn grote genegenheid voor zijn baas maken hem tot een gehoorzame huisgenoot. Hij is schrander en leert spelenderwijs. Echter, slaafse gehoorzaamheid past niet bij hem. Een strenge aanpak zal zijn fierheid krenken. Dagelijks een flinke wandeling vindt hij heerlijk.

De Basset Artésien Normand heeft een gladde, korte vacht. Af en toe een rubberen borstel is voldoende. Zijn oren en oorschelp zijn aan de binnenkant kaal, waardoor voldoende geventileerd. Op gezette tijden met een cleaner de binnenkant van het oor reinigen. Verder geregeld nagels knippen.