info okapi/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd

Lengte
: 2 tot 2,1 m

  • Gewicht: 200 tot 250 kg
  • Verspreiding: in het noorden en noordoosten van de Democratische Republiek Congo
  • Voedsel: bladeren, schors en twijgen
  • Leeftijd: 15 - 25 jaar

    Okapimerries en Okapihengsten leven meestal alleen maar soms ook in kleine groepjes. Hengsten en merries komen meestal alleen samen bij de paartijd. Ze trekken elkaar aan door een geur, zoals je al had gelezen zit er een geurklier in hun hoeven. De merrie heeft ook zo’n speciale geur. Dan bakent ze een eigen territorium af. En de mannetjes weten dan dat ze bereid is om te paren. Het mannetje maarkt het vrouwtje het hof door zijn hoofd in zijn nek te leggen en zijn zachte keel aan te bieden. Eerst verzet het vrouwtje zich maar daarna verzet ze zich niet meer. Een jong van een Okapi kan het hele jaar door geboren worden, maar meestal worden ze in het regenseizoen geboren. Dat is ook het makkelijkst want dan is er genoeg voedsel voor het jong en de moederen. Als de moeder wil gaan baren (werpen) trekt ze zich meestal diep in het regenwoud terug. Een Okapi jong kan 6 tot 12 uur na de geboorte al staan om bij de moeder melk te drinken. Een Okapi jong lijkt op dat moment nog niet echt op zijn ouders. Natuurlijk heeft hij in verhouding een kleinere kop en een kortere hals. Misschien zou je het niet denken maar Okapi jongen hebben langere benen en zijn steviger dan hun ouders. Een Okapi jong heeft als hij nog klein is mooie zwarte manen van zijn hals tot aan zijn rug, later vallen die er af De Okapi vrouwtjes zijn een stuk groter en steviger dan de mannetjes. Een vrouwtje is als ze 2 jaar is geslachtsrijp, de mannetjes later. De paartijd is meestal in mei en juni maar ook in december en november, soms zelfs het hele jaar. De draagtijd duurt 14 tot 15,5 maanden. Ze krijgen maar 1 jong. 

    De okapi’s eten graag blaadjes, vruchten, granen en jonge scheuten. Ze likken ook aan de kleigrond aan de waterkant, om zo de nodige minerale zouten te eten. Om aan de bladeren van de struiken te kunnen eten, gebruiken ze hun lange tong. De tong van een volwassen okapi is ongeveer 35 cm. Ze kunnen er zelfs hun ogen mee schoonmaken!

    Okapi’s hebben gestreepte poten, horens die wel 15 cm worden, een lange nek en hun achterpoten zijn korter dan hun voorpoten. Hun vacht camoufleert hen van de prooien, zelfs vanop een afstand van 25 meter. Toch worden ze regelmatig nog gezien door hun natuurlijke vijand: de panter. Maar ze laten zich niet doen, ze verdedigen zich met een flinke achterwaartse trap!