info stafford/uiterlijk/opvoeding/gedrag

  • Rasgroep: terriërs
  • Kindvriendelijk? Is dol op kinderen en heeft een hoge pijngrens waardoor hij veel kan verdragen, maar voldoende toezicht en een goede socialisatie zijn belangrijk.
  • Bewegingsbehoefte: matig tot veel
  • Waakhond? Redelijk territoriaal en beschermend tegenover zijn baasjes.
  • Vachtverzorging: weinig
  • Sociaal: Een échte allemansvriend! Naar andere honden toe kan hij zich soms dominant opstellen.
  • Sportpartner? Geen echte topatleet, maar hij houdt wel van een stevige wandeling of een partijtje ravotten.

 De Amerikaanse stafford is eigenlijk een klein kind in een bodybuilderslichaam. Hij is dol op dolle spelletjes en gekke fratsen. Het verbaast dan ook niet dat deze clown erg goed kan opschieten met kinderen. Door zijn hoge pijngrens kan hij ook veel van hen verdragen en zal hij niet snel van zich afbijten, wanneer een oncontroleerbare kinderhand hem onverwachts raakt. Toch is het belangrijk om je kinderen aan te leren hoe ze respectvol met honden kunnen omgaan en mag je je staffie nooit alleen laten met je kroost. Een staffie in huis impliceert dat je lachspieren dagelijks een workout krijgen. Hun clowneske gedrag en speelse aard blijven ze tot op late leeftijd behouden. Een tienjarige stafford die rondrent als een pup is geen uitzondering. Amstaffs worden trouwens pas ‘volwassen’ beschouwd rond de leeftijd van twee tot drie jaar. Als baasje beschik je dus maar beter over engelengeduld! Zijn baas betekent alles voor hem, maar ook andere gezinsleden kunnen levenslang rekenen op de onvoorwaardelijke liefde en trouw van dit haantje-de-voorste. Sommige exemplaren vergeten wel eens hoe groot ze zijn en willen knus bij hun baasje op de schoot kruipen. Een mensenvriend in hart en nieren dus! Baasjes kennen het fenomeen wellicht wel: wanneer ze na een korte boodschap weer thuiskomen, krijgen ze een overenthousiaste staffordzoen! Toch krijg je dat gouden karakter niet op een zilveren schoteltje aangeboden. Veel hangt af van het baasje!

De stafford opvoeden met de harde hand is niet aangeraden. Fysieke correcties doen hem quasi niks – remember de hoge pijngrens? – en je kweekt zo enkel agressie. Deze hond heeft net een positieve opvoeding nodig. Dat wil niet zeggen dat je hem zomaar over je heen mag laten lopen. Integendeel, het is van groot belang dat de stafford een consequente opvoeding geniet. Een amstaff, zeker een pup, zal de grenzen aftasten en dan is het belangrijk dat je al van in het begin de regels vastlegt. Bij zijn opvoeding kan je gebruik maken van zijn enorme will to please De grootste beloning voor een staffie is immers bevestiging van zijn baasje. Wie al eens een staffordpup in huis heeft gehad, weet dat zo’n schattige pluisbol af en toe transformeert in een bijtgrage gremlin. Het bijten leer je hem best zo vroeg mogelijk af. Net zoals bij elke pup overigens. Door zijn verleden als vechthond, bestaat nog steeds de misvatting dat staffords niet kunnen samenleven met andere dieren. Toch zal de stafford doorgaans niet in conflict gaan, tenzij hij wordt aangevallen of zijn baasje hem dat beveelt. Als je hem goed socialiseert, liefst al in het puppystadium, kan de stafford gerust met andere huisdieren of honden leven. Toch wordt aangeraden om hem enkel in kleine groepjes te houden en altijd een oogje in het zeil te houden. Ook al zijn ze al heel hun leven samen, een woordenwisseling is nooit uitgesloten.

  • Hoofd: Middelgroot, krachtige wangspieren, hooggeplaatste oren en een zwarte neus. De voorsnuit is even lang als de schedel. Zo donker mogelijke ogen die ver van elkaar staan.
  • Nek: Zware lichtjes gebogen en droge nek. Geen losse huid.
  • Gebit: schaargebit
  • Lichaam: Gespierd en atletisch lichaam met goed gewelfde ribben en een brede, diepe borst waardoor de voorbenen ver uit elkaar staan.
  • Staart: Kort en laag aangezet. Niet gekruld of over de rug gedragen.
  • Ledematen: Sterke en gespierde schouderbladen. Rechte en gespierde benen. De achterbenen zijn goed gehoekt. Middelmatig grote voeten die goed gewelfd zijn.
  • Vacht: Korte, glanzende en stevige haren. Bijna alle kleuren zijn toegestaan. Meer dan 80 procent wit, black and tan en leverkleur worden niet aangemoedigd.
  • Grootte: Reuen: 46-48 cm. Teven: 43-46 cm.
  • leeftijd : 10 tot 12 jaar

info van : https://www.woef.be/hondenrassen/amerikaanse-stafford/