Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

 

1,beschrijving,gedrag,gezelschap,voortplanting,huisvesting,voeding

 

Kop-romplengte; 10-15 cm.
Staartlengte; 15-20 cm.
Gewicht; 50-100 gram.
Gemiddelde leeftijd; 3-4 jaar (gevangenschap)
Levenswijze; groepsdier, schemer- en nachtactief.
Verspreiding; Afrika, savannes in het zuidoosten.

Zuid-Afrika en een klein gedeelte van Oost-Afrika op plaatsen met een droge savanne begroeiing. 

De Acacia rat kan ongeveer 12-16 cm lang worden, exclusief de staart. De staart is een klein beetje behaard en is tussen de 13-20 cm lang. Een volwassen dier weegt ongeveer 65-70 gram. De kleur van de dieren is overwegend grijs/bruin, met een lichtere buik en donkere vlekken rond de ogen. 

De dieren zijn vooral schemer-, en nachtactief. Ze komen vooral voor in gebieden met acaciabomen. De naam geeft het eigenlijk al aan. Ze brengen het grootste deel van hun leven door in deze bomen. Het voedsel komt grotendeels van deze bomen en ze maken er hun nesten ook in. Het zijn echte alleseters: bladeren, knoppen, zaden en vruchten, grassen en bij gelegenheid ook insecten. 

De acasiarat is een kleine rat met een muisachtig voorkomen. De kop en bovenzijde zijn grijsbruin, de buik en kin zijn wit. Rond het oog zit een donker "brilletje". In gevangschaap zijn ook bonte, lichte, geelachtige en witte exemplaren bekend.

 Ze bewonen van oorsprong de savannes in zuidoostlijk Afrika en houden zich daar op in acasiabomen. Ze leven van voornamelijk bloemen, knoppen en bladeren van acasiabomen maar laten hun slaapboom met rust. Insecten worden ook graag gegeten.

Acasiaratten behoren tot de muisachtigen, de meest vruchtbare knaagdierenfamilie. Er zijn meer dan 370 soorten en 1500 ondersoorten muisachtigen. Er bestaat geen verschil tussen ratten of muizen, ze behoren beiden tot de muisachtigen. Over het algemeen worden grotere soorten rat genoemd.

 Acasiaratten zijn alerte actieve nachtdieren die in korte periodes rust en activiteit afwisselen. Tijdens hun activiteit vinden ze vooral klauteren en klimmen het leukst; een creatief en uitdagend ingerichte kooi voorkomt verveling en stress. Als deze muizen in groepjes gehouden worden, valt het op dat, wanneer de rest van de groep actief is, er altijd eentje is die de wacht houdt op een hoge uitkijkpost. Ze draaien daarin ploegendiensten, ze wisselen elkaar regelmatig af. Sommige exemplaren kunnen zeer tam worden. Acasiaratten missen de sterke geur zoals tamme ratten of kleurmuizen hebben.

Oorspronkelijk leven Acasiaratten in groepen. Een rat alleen zal snel vereenzamen en kan gedragsstoornissen vertonen.

Het leukst voor mens en dier is het houden van kleine groepjes ratten. Het bij elkaar zetten van acasiaratten kan problemen geven, de kans dat het fout gaat is het kleinst als het om jonge dieren gaat. Twee onbekende volwassen Acasiaratten, of een rat zetten bij een bestaande groep kunnen problemen geven. 

 Voor het bij elkaar zetten van dieren ga ik ervan uit dat er geen jongen geboren worden. Opvangcentra zitten overvol. Acasiaratten krijgen veel jongen en het valt vaak niet mee om daar nieuwe baasjes voor te vinden.

 rekening houdend met de aard van acasiaratten en het feit dat mannelijke muizen gecastreerd kunnen worden, zijn de volgende combinaties mogelijk:

 

      twee of meer vrouwtjes ,twee of meer mannetjes,een of meer gecastreerde mannetjes of vrouwtjes

  • Acasiaratten zijn al op zeer jonge leeftijd vruchtbaar (negen weken). Tijdens de dracht zal het vrouwtje beginnen een nest te bouwen van stro, hooi, gras, papier, karton en stukjes stof. Na een draagtijd van ten hoogste 24 dagen komen 2- 4 jongen als nestblijvers ter wereld: ze worden naakt, kaal en hulpeloos geboren. De oogjes en oren zijn gesloten.

De eerste haartjes komen door na 3 dagen, de oren gaan dan een dag later open. De oogjes blijven 10 tot 14 dagen dicht. De jongen zogen gedurende 4 a 5 weken bij de moeder, ze beginnen echter al na enkele weken aan het vaste voedsel te knabbelen. Na zes weken kunnen ze bij de moeder weg. Volledig uitgegroeid zijn ze echter pas na vier maanden.

 Het is aan te raden om de kennismaking, zover dat mogelijk is, buiten het hok te laten plaatsvinden en hiermee aan het begin van de dag te beginnen zodat er de hele dag de tijd is om rustig te bekijken of het goed gaat. Haal de dieren alleen uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Mocht het echt niet gaan dan hoeft de moed nog niet opgegeven te worden. Een alternatief is om bijvoorbeeld een scheidingswandje van fijn gaas in het verblijf te maken en zo de dieren apart te huisvesten. Zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken. Probeer het bij elkaar zetten dan na een aantal dagen nog een keer. De meeste kans van slagen is het koppelen van jonge dieren aan de bestaande groep, maar dan wel in een nieuw verblijf.

 Als bij een stelletje één van de twee overlijdt, kan de overgeblevene in een behoorlijke dip geraken. Let dan goed op of het dier blijft eten en ga op zoek naar een nieuwe partner!

Omdat acasiaratten zulke levendige dieren zijn moet de kooi niet kleiner zijn dan 50cm x 80 cm en 80 cm hoog. Een kamervoliere is ideaal voor deze dieren.

 

Plaats de kooi in een rustige omgeving waar niet doorlopend mensen of andere huisdieren heen en weer lopen, ramen of deuren geregeld opengaan of op andere manieren de rust wordt verstoord. Voor de dieren is het prettig als de kooi op ooghoogte staat. Op de grond zal een acasiarat zich niet veilig voelen omdat van nature het gevaar dikwijls van boven komt (roofvogels).

Acasiaratten worden in de regel binnen gehuisvest waarbij de ideale temperatuur ongeveer 15-20 graden Celsius is.

Voor het zelf maken van een kooi kunnen de achter- en zijwanden, de bodem en het dak bijvoorbeeld van hout of metaal gemaakt worden. Let er op dat bij gebruik van hout de randen afgezet worden met metalen profielen. Dit voorkomt dat de ratten zich een weg naar buiten knagen. Het front van de kooi kan het beste gemaakt worden van een vierkant metalen buis waarin een tweetal deuren geheel bespannen kunnen worden met bijvoorbeeld fijn nertsengaas. De deuren moeten een minimaal formaat van 15 x 25 cm hebben om de kooi goed schoon te kunnen maken en om de dieren in de kooi te zetten of eruit te halen. Een goed alternatief is een binnenvolière. In het onderkomen moet een slaaphok aanwezig zijn waarin het dier zich kan terugtrekken. Daarnaast moeten één of meerdere zitplankjes tegen de wand bevestigd worden. Plaats deze niet te hoog of te ver van elkaar af. Om de ratjes de mogelijkheid te geven te klimmen worden klimtakken aangebracht. Deze takken moeten van een harde houtsoort zijn zodat ze tegelijk de tandafslijting bevorderen als de dieren eraan knagen. 
Als bodembedekking van de kooi kunnen het beste hennepvezel, houtsnippers of zand gebruikt worden. Zaagsel is niet geschikt omdat het lastiger schoon te houden is, het meer stuift en het verstopping kan veroorzaken. Dagelijks wordt het grootste vuil en de natte bodembedekking op de urineplaats verwijderd. Eén tot twee maal per week wordt de hele kooi verschoond. In de kooi kan een stevige voerbak gezet worden en men kan een flesje met een metalen nippel ophangen. In plaats van een flesje kan ook een drinkbak neergezet worden: om omver gooien te voorkomen kan het onder een tafeltje gezet worden.

Acasiaratten kunnen het beste gevoerd worden met gemengd knaagdierenvoer aangevuld met fruit en universeelvoer of insecten. Het beste kan men de dieren voeren als ze actief worden, dus in de late middag- of vroege avonduren. 

 

lid worden Facebook,hier kan je foto's en info over dieren en wilde dieren zetten,klik op de link

https://www.facebook.com/groups/272538789822837/?ref=group_browse_new

Maak jouw eigen website met JouwWeb