info cockerspaniel/uiterlijk/verzorging/leefijd

 

De Amerikaanse Cocker is een stukje kleiner dan de Engelse Cocker Spaniel. 

 • Schofthoogte : 35 tot 38 cm. 
 • Gewicht : 11 tot 12,5 kg. 
 • Het is een kleine jachthond die stevig en compact gebouwd is. 
 • Zijn zuiver besneden en verfijnde hoofd is zijn meest aantrekkelijke kenmerk. Hoewel hij klein is, zorgen zijn gespierde benen voor aanzienlijke snelheid en uithoudingsvermogen. 
 • De schedel is gewelfd en de kaken steken niet uit.  De ogen zijn rond, hoewel ze door de oogranden amandelvormig lijken.  De oren zijn lobvormig ( hangend oor ) en zijn goed bevederd. 
 • De vacht is lang, zijdeachtig en overvloedig. 
 • De kleur kan effen zwart zijn, ook zwart met een tan tekening. elke andere effen kleur, waarbij tan tekening toegestaan is; of veelkleurig ( bont valt onder veelkleurig ). 

  De vachtverzorging voor de Engelse en de Amerikaanse Cocker is identiek en intens. De vacht bestaat uit kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de 
  bevedering : mozaïekverharing.  

met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  

Cockers zijn vrolijke, vriendelijke honden, altijd in beweging, aanhankelijk en bereid om te leren.  De Cocker is een doelmatige werker en onverslaanbare metgezel.  Hoewel hij nog altijd een effectief jagershulpje wordt genoemd, ziet de Cocker zeker meer in gezelschap en vermaak, dan in het veldwerk.  Het is een zeer intelligente hond die houdt van affectie krijgen en geven.  Hij is nieuwsgierig, past zich gemakkelijk aan en is lief voor kinderen.

De Amerikaanse cockerspaniël komt in verschillende kleuren voor.

levensverwachting 9 tot 13 jaar