is een zoogdier,een nachtdier,vleesetend,vrouwtjes  wegen ongeveer 9 kg,de mannetjes 12kg,de grootte  is ongeveer 47 cm schouderhoogte,in gevangenschap worden ze ongeveer 20 jaar oud.

Aardwolven  communiceren hoofdzakelijk via geur-markering, zowel om hun grondgebied te verdedigen en om de tijd paringen. Ze gebruiken ook een scala aan verbale signalen, in het bijzonder wanneer ze van streek, waaronder spint, jankt, klikken, gromt, snauwt, schors, kreten en clucks.

Nachtdieren, aardwolven rusten in hun holen of in de schaduw tijdens de hitte van de dag. In de koelere wintermaanden, kan aardwolven uit onderneming in de late middaguren als 's nachts. Tijdens de winter, daalt hun lichaamstemperatuur 18 procent, wat hen in staat stelt om energie te besparen en vermindert de behoefte aan water. Aardwolven aan te passen en uit te breiden holen gegraven, maar de steek gelaten-by springhares, als hun voorpoten zijn niet sterk genoeg om nieuwe holen te graven.

 

's Nachts zoeken zij naar insecten, maden en andere larven die ze van de grond kunnen oplikken. Ze eten vooral oogsttermieten en trekken ook met deze bovengronds levende insecten mee, zodra die zich verplaatsen.soms eten ze ook kleine zoogdieren of vogels.

geslachtsrijp:1, 5 jaar
paartijd:verschillend
draagtijd:gemiddeld 90 dagen
aantal jongen:meestal 2-3

De aardwolf markeert zijn territorium met een kwalijk riekende substantie uit zijn    kanaalklieren.  Het is mogelijk dat deze naar muskus riekende stof ook vijanden verdrijft.