* info/voedsel/leefgebied/voortplanting/leeftijd/draagtijd

 

Algazellen leven in de woestijn van Noord-Afrika en soms een deel van Midden-Afrika. Dit was ook één van de redens dat ze bijna uitgestorven waren. In de woestijn zijn namelijk niet tot nauwelijks beschutte plaatsen waardoor de Algazellen een makkelijke prooi waren. Het lichaam van de Algazel kan goed vocht vasthouden waardoor de woestijn nog wel leefbaar is voor de Algazel. Zo kan een Algazel soms wel 9 maanden zonder water.

De Algazallen hebben horens die naar achter wijzer. De horens kunnen een lengte bereiken van wel 125 cm. Dit is ongeveer net zolang als dat hij groot is, zijn lengte ligt namelijk tussen de 125 en 160 cm. Hij komt voor in voornamelijk lichtbruin, wit maar hij heeft soms wat donker bruine aftekeningen. Ze hebben vrij korte manen en een bult op hun schouder. Het lichaamsgewicht verschilt per grootte en kan uitlopen tot wel 200 kg. De Algazel kan zijn lichaamstemperatuur aanpassen aan de temperatuur van de omgeving.

Ze moeten ook veel drinken.  De dieren komen voor in kuddes van 12 tot 60 dieren en leggen soms grote afstanden af op zoek naar weiden vol met gras. 

Mannetjes dreigen en vechten met elkaar voor het beste vrouwtje.  Na 220 dagen werpt het vrouwtje haar jong  en verlaat hiervoor de kudde voor enkele uren.  Je vindt de dieren in woestijnen, droge steppen en wildernissen in het noorden van Afrika en het Midden-Oosten. 

leefgebied: noord - Afrika

voedsel: grassen knollen en struikgewas

voortplanting: 1 jong

draagtijd: 250 dagen 

leeftijd: ongeveer 20 jaar