info/uiterlijk/voorplanting/voedsel/leeftijd

 

Verspreiding: Noordelijk Tanzania, Centraal en westelijk Kenia en Oeganda

Voedsel:fruit, bladeren, gras, insecten, hagedissen, soms jonge antilopes

Leeftijd tot 30 jaar

Lengte kop-romp 60 - 85 cm, staart 60 cm

Gewicht tot 37 kg (mannetje), vrouwtjes tot 20 kg

De groene baviaan is een omnivore opportunist, die zowel op de grond als in bomen naar voedsel zoekt.  Hij eet vooral gras, knoppen, bladeren en fruit, aangevuld met hars, gom en sprinkhanen en andere insecten.  Ook eet hij kleine gewervelde dieren, van hagedissen tot jonge antilopen, en wortels en bloesems.  Hij past zijn dieet makkelijk aan veranderende situaties.

Een vrouwtjesbaviaan zal na een draagtijd van ongeveer zes maanden een jong op de wereld zetten. Meestal blijft het bij één babybaviaan, hoewel tweelingen soms voorkomen. Jonge baviaantjes wegen bij hun geboorte ongeveer een kilo en klampen zich in de eerste periode van hun leven aan hun moeder vast. De eerste maanden drinken ze alleen moedermelk, waarna de jongen langzamerhand overgaan op vast voedsel. Rond het tweede jaar begint de puberteit en tussen hun zesde en achtste jaar worden bavianen volwassen. Dat is het moment waarop mannetjes de groep verlaten. Ze zullen zich gedurende hun leven vaker bij andere groepen voegen en daar weer weggaan. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde groep. Zij kunnen tot op zeer hoge leeftijd nog kinderen krijgen. In het wild betekent dat tot ongeveer 30 jaar; zo oud kunnen de dieren worden.

De rode billen van de baviaan hebben een belangrijke functie, namelijk voortplanting. Als een bavianenvrouwtje vruchtbaar wordt, zwelt haar achterste op als teken voor de mannetjes. Hoewel dit behoorlijke proporties kan aannemen, is de uitspraak ‘size does matter’ hier niet van toepassing. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bavianenmannetjes zich meestal laten leiden door de laatste zwangerschap van het vrouwtje. Hoe meer tijd er tussen de laatste zwangerschap en een mogelijke nieuwe bevruchting zit, hoe beter.

soorten bavianen /

Kaapse baviaan

Gele baviaan

Olijf baviaan

Beer baviaan

Mantel baviaan