*info/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd/

 

Dingo's wegen 12 tot 19 kilo (mannetjes), en 9,5 tot 10 kilo (vrouwtjes). 

De dingo leeft, in tegenstelling tot andere hondachtige, niet in een grote groepen, maar in kleine gezinsgroepjes en soms alleen. Het vrouwtje zoekt in mei of juli (winter in Australië) een mannetje en in september worden de jongen geboren. De draagtijd is ongeveer 63 dagen, net als gewone honden. Gewoonlijk worden de 
jongen in een verlaten konijnenhol of een grot in de rotsen geboren. Meestal zijn het vijf jongen. Het mannetje en het vrouwtje voeden samen de puppy's op. Tot ze vijftien dagen zijn kauwen ze het voedsel voor en als de puppy's drie weken zijn 
gaan ze zelf soms op jacht en vangen ze soms konijntjes. Als ze een half jaar oud zijn worden ze aan hun lot overgelaten. Dan maken ze hun jachttechniek beter door de volwassen dingo's precies na te doen. 

Dingo's zijn vleeseters, maar ze eten ook wel veel andere soorten voedsel zoals planten en insecten. Sinds in de 19de eeuw het konijn in Australië kwam, aten dingo's die meer dan de normale voeding (kleine buideldieren). Soms eten ze ook wel groter vee, zoals koeien. Omdat ze die niet in hun eentje aankunnen jagen ze dan in groepen van ongeveer zeven dingo's. Ze hebben een heel erg speciale techniek: Ze doen eerst een paar schijnaanvallen op de koeien en als die afgeleid zijn doodt één van hun een kalf. Als de moeder van het dode kalf het lijk van het kalf blijft 
bewaken, wachten de dingo's geduldig tot ze weggaat, als het moet dagen. 

Meestal is de vacht van de dingo geelachtig. Sommige zijn wit, zwart of bruin. De meeste hebben wit gekleurde voetjes, borst en staartpunt. In het warme midden van Australië is 88,6% van de dingo's geelachtig, 3,8% is zwart of bruin en 1,9% is wit. 
In het zuiden, waar het kouder is, is er maar 45,5% geelachtig, terwijl 19,4% zwart of bruin is. Er zijn daar bijna geen witte dingo's. 

De dingo is een verwilderde hond uit Australië die vermoedelijk afstamt van de Indische steppewolf. Waarschijnlijk zijn ze door mensen zo'n 5000 jaar geleden als huisdier meegenomen. Ze zijn echter weer verwilderd en hebben zo als exoot een leefwijze ontwikkeld die sterk lijkt op die van wolven. Dingo's zijn een stuk kleiner dan wolven en hebben het gewicht van een middelgrote hond.

De vachtkleur varieert tussen licht zandkleurig en donker roodbruin. Op borst, snuit, buik en voeten bevinden zich witte vlekken. De grote bossige staart heeft vaak een witte punt. Bij Australische dingo's ligt het gewicht van mannetjes gewoonlijk tussen 11,8 en 19,4 kg. Hun lichaamslengte bedraagt circa 92 centimeter. Vrouwtjes zijn wat kleiner: hun lichaamslengte bedraagt gemiddeld 88,5 centimeter en hun gewicht ligt tussen 9,6 en 16 kilogram. De schofthoogte ligt tussen 47 en 67 centimeter. Dingo's uit Azië zijn gewoonlijk kleiner dan hun Australische soortgenoten. Mogelijk ligt dat aan hun voeding: hun dieet bestaat vooral uit koolhydraten, Australische dingo's hebben daarentegen een proteïnerijk dieet. 

leeftijd 7 tot 10 jaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb