Kenmerken

De bovenzijde is olijfgroen van kleur. De kop en hals zijn grijs van kleur. De onderzijde is lichter

Tussen de snavel en het oog bevindt zich een zwarte vlek .Er is een dunne zwarte snorstreep aanwezig .Het mannetje heeft een rood voorhoofd. De snavel is stevig

De Afrikaanse grijskopspecht is een algemene bewoner van grote delen van zuidelijk Afrika.
De zang van de grijskopspecht is een lachend kluu kluu kluu dat aan het eind minder luid wordt.
In tegenstelling tot de groene specht roffelt de grijskopspecht veelvuldig. Zowel de zang als het roffelen dient als afbakening van het territorium.

De Afrikaanse Grijskopspecht is een vrij kleine vogel met overwegend olijfgroen bovenzijde en grijze onderzijde met een rode stuit en een grijze kop en grijze puntige snavel. Tussen de snavel en het oog bevindt zich een zwarte vlek.Het mannetje heeft een rood kapje. Deze vogel wordt 18 tot 20 cm lang. Ze leven in paren.

De Afrikaanse grijskopspecht behoort tot de orde van de spechtvogels, en behoort tot de familie van de spechten, en wordt ondergedeeld onder de echte spechten, en telt 3 ondersoorten:

Het voedsel bestaat voornamelijk uit mieren en miereneitjes. De vogel is zeer goed bestand tegen strenge winters.

Het legsel bestaat uit 5 tot 7 eieren met een broedtijd van 25 tot 27 dagen. Het mannetje heeft ook zijn aandeel bij het broeden, door ongeveer vier keer per dag het vrouwtje af te lossen Deze soort komt voor in een groot deel van Centraal en Oost-Europa, alsmede Zuid-Noorwegen. Verder zijn er 11 ondersoorten binnen een groot gebied binnen Azië (Zuid, Midden en Oost-Azië en Indochina):.

Het nest bevindt zich in een uitgehakte holte in een loofboom. De zang van de grijskopspecht is een lachend kluu kluu kluu dat aan het eind minder luid wordt. In tegenstelling tot de groene specht roffelt de grijskopspecht veelvuldig. Zowel de zang als het roffelen dient als afbakening van het territorium. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb