* info/voeding/voortplanting/huisvesting

 

De meeste mensen denken dat een ezel dom en koppig is .Wat zeker niet zo is ! Ze zijn dapper, rustig, slim, onvermoeibaar, trouw en voorzichtig! Ze leren heel snel en hebben een goed geheugen. Zo kunnen ze altijd de weg terugvinden! En als er gevaar dreigt slaan ze niet op hol zoals paarden, maar gaan ze rustig op de grond liggen. Alle ezels stammen af van wilde ezels uit de woestijnen van Noord-Afrika. Er leven nog 2 rassen in Nubië en Somalië. De Nubische ezel is bruinachtiggrijs en heeft een rugstreep, een zwart kruis op zijn rug.

De Somalische ezels zijn groter,ze zijn lichtgrijs en hebben een witte buik en zebra-achtige onderbenen. Er zijn nog maar weinig wilde ezels. In sommige dierentuinen vind je nog kuddes Somalische ezels.

De ezel is een kudde dier als hij alleen is, is hij treurig en balkt dan dikwijls, vooral hengsten! De mannetjes bakenen hun territoria af voor hun wijfjes en jongen door hoopjes mest te leggen, dit is een plekje waar geen andere ezels mogen komen
Een ezel kan 20 jaar worden, in de dierentuin soms wel 40 ! Dit komt omdat ze er zo goed worden verzorgd. Natuurlijk krijgt de ezelin ook jongen! Als de ezelin zwanger is,word het veulen na 12 maanden geboren! Het veulen kan al binnen het uur staan.

De ezelin geeft ongeveer 1,5l melk per dag. In tegenstelling tot de koe die 4 spenen heeft,heeft een ezel maar 2 spenen ,waardoor ze niet zo veel melk ineens kan geven. Daarom moet het veulen om de 2 uur worden aangelegd. Als de ezelin gemolken word duurt het meestal 2 à 3 minuten. Daarna word de melk gezeefd ,dan word het in potjes gedaan en vervolgens in de diepvries gedaan gestoken. Van de ezelinnenmelk maken ze ook zeep, handcrème en bodylotion!

e ezelinnenmelk was al bekend in de oudheid! Het werd gebruikt als schoonheidsmiddel zodat je geen rimpels zou krijgen. Koningin Cleopatra van Egypte nam elke dag een bad in ezelinnenmelk zodat haar huid soepel bleef! Niet alleen de dames gebruikten het, ook mannen! Om hun baardgroei tegen te gaan. Ezelinnenmelk helpt ook tegen allerlei kwaaltjes. Het is zeer voedzaam, bevat minder suiker en vet dan koemelk. Zo zou het ook de tanden versterken en in Nicaragua, in Zuid-Amerika wordt het gebruikt als therapie tegen kanker. Baby’s zijn ook minder overgevoelig voor ezelinnenmelk omdat het sterk lijkt op moedermelk . Nu kan je pap kopen in de winkel voor je baby maar,voor 1930 bestond die pap nog niet. Zo was er een kinderziekenhuis in Parijs die een eigen ezelstal had. De verpleegsters voedden de baby’s door ze aan de uier van de ezelin te laten zuigen.

 

Een ezel eet graag,vooral gras en kruiden,omdat ze oorspronkelijk uit de woestijn kwamen zijn ze niet kieskeurig, ze eten zelfs cactussen en distels! In warme streken kan de ezel wel 2 dagen zonder water,maar eens ze gewend zijn elke dag vers water te krijgen ,kunnen ze dat niet meer! Een ezel moet je regelmatig borstelen ,zeker in de maanden mei en juni, want dan zijn ze in de rui! Rui betekent dat ze haar beginnen te verliezen zoals bv. een kat! Je mag de ezel NIET borstelen in de winter want dan staat er een laagje vet op hun vacht die ze beschermt tegen de regen. Als je hem toch zou borstelen gaat het laagje eraf en dan word hij nat tot op zijn vel, omdat de vacht waterdoorlatend is! Je ziet ook een ezel moet goed verzorgd worden ,dan zorgen zij ook voor jou!
Want in ontwikkelingslanden is de ezel zelf onmisbaar! Ze zijn voor de arme mensen belangrijker dan hun huis, vrienden of eten! Als de ezel sterft is dat heel erg want ze hebben geen geld om een nieuwe te kopen en ze hebben de ezel nodig voor de melk en om te kunnen werken. Unicef schenkt dan ook dikwijls ezels als ontwikkelingshulp om de mensen verder te helpen .
Niet veel mensen weten dat de ezel zo’n belangrijke rol speelt in het leven van de mens! Zelfs in de bijbel werd er al over geschreven! Denk maar aan het verhaal over kerstnacht…zo was het de ezel die samen met de os in de stal de geboorte van Jezus had bijgewoond en met zijn adem het pas geboren kindje had verwarmd. Ook droeg de ezel ,Maria en haar zoon naar Egypte toen ze moesten vluchten voor Herodes. De ezel komt zoveel voor in de bijbel, dat er in veel landen, zoals Nederland,Spanje,Italië en Frankrijk zelfs ezelfeesten ontstonden. Het werd gehouden na kerstmis.

 

Ezels hebben een droge stal en een weide nodig. In de stal (minimaal acht vierkante meter per ezel) moeten ze kunnen schuilen. De vacht van een ezel kan, in tegenstelling tot een paardenvacht, niet tegen regen. Een ezelweide van duizend vierkante meter is voor twee ezels voldoende.
Ezels zijn ontsnappingskunstenaars. Een stevige, houten afrastering in combinatie met stroomdraad - dit voorkomt tevens dat ze aan de afrastering gaan knabbelen - houdt ze daar waar ze thuis horen. Door geregeld een stuk weide rust te geven, voorkomt men overbegrazing en kale plekken. Ezels op een kale weide kunnen teveel zand binnen krijgen. Dit zand hoopt zich op in de darmen waar het tot diarree, gewichtsverlies en koliek kan leiden. Onderbegrazing moet eveneens worden voorkomen. Een ezel is immers van oudsher ingesteld op dorre berggebieden en heeft het gauw te goed op een Hollandse wei. Het kan nodig zijn om in het voorjaar een gedeelte van de weide af te zetten en te maaien. Verwijder regelmatig uitwerpselen uit de ezelwei.
 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb