info muskussos/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd
 
 

De muskusos lijkt op een groot rund met zeer lange haren. Ze zijn zeer stevig gebouwd. Ze kunnen tot 400 kilo wegen en 2,5 meter lang worden.

Het dier heeft een grote kop en een brede snuit.  Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben hoorns.    Deze hoorns zijn aan de kop breed en dik, buigen naar beneden en aan de punt weer omhoog.   De hoorns van mannetjes zijn breder dan die van vrouwtjes.   Ze hebben een erg langharige vacht met haren van bijna een meter lang.   Deze vacht bedekt de staart en de oren, en hangt in de winter tot op de brede hoeven.  Je begrijpt dat ze dan ook in koude gebieden leven met zo een dikke vacht.   De vacht is in de zomer donkerbruin en in de winter zwartbruin.  In de lente verliest hij zijn dikke wintervacht.  Hij weegt tot bijna vierhonderd kilogram en zijn tot ruim 2 meter lang.  In ons land komen muskusossen niet in het wild voor.  

Muskusossen zijn dagdieren.   Ze leven samen in groepen van een 20 tot 100 dieren.    Het voedsel bestaat uit mossen, twijgen van bosbessen, grassen, wilg, berk en verscheidene kruiden in de zomer.  Hij wordt tot 23 jaar oud.

De bronsttijd valt in juli en augustus. In de bronsttijd stoten rivaliserende mannetjes tien tot wel twintig keer met de koppen tegen elkaar. Bij deze gevechten stormen de dieren op elkaar af met zo'n veertig kilometer per uur over een afstand van vijftig meter. Deze kopstoten zijn te horen tot wel 2 km in de omtrek.

Tussen eind april en midden juni worden de kalveren geboren, na een draagtijd van acht à negen maanden. Het vrouwtje krijgt één kalf per worp, slechts zelden twee. Het kalf heeft een krullerige vacht. Mannetjes zijn na vijf jaar geslachtsrijp, vrouwtjes na twee.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb