info bouvier/uiterlijk/karakter/leeftijd/vacht

 

 

De Bouvier is een stoere, temperamentvolle hond. Het is een actieve hond, die graag wil werken. Deze " koehond " was vroeger de hond van de veehandelaren. Het was zijn taak om de koeien naar het slachthuis te begeleiden. De Belgische koehonden waren herdershonden van een robuuste lichaamsbouw. Over het algemeen waren ze wat moediger en ruwer dan de herdershonden die bij de schapen liepen. De koehond moest wel zwaar en groot zijn om indruk te maken op de koeien en paarden. Maar naast de kracht en volume van de hond, moest de hond ook snel en behendig zijn. Dit om de hoeven van een eventuele nukkige koe te ontwijken.
De Bouvier is pas volwassen als de hond drie jaar is, dit is wel wat later dan de meeste honden.

De reu bereikt een schofthoogte tussen de 62 -68 cm en wordt 35-40 kilo. Voor de teef geldt een schofthoogte van 59-65 cm en 27-35 kilo.
Het lichaam van de Bouvier is kort en gedrongen. De Bouvier des Flandres maakt een krachtige indruk. Zijn hoofd heeft een massief voorkomen, wat wordt versterkt zijn baard en snor.  Zijn ogen zijn licht ovaal van vorm, waarvan de kleur zo donker mogelijk is. De neus moet goed ontwikkeld zijn en zwart van kleur, en verder zijn de  neusgaten  goed geopend.
Deze hond moet in het bezit van krachtige kaken die even lang zijn. De tanden zijn regelmatig ingeplant, het schaargebit of tanggebit moet volledig zijn.
Vroeger werden de oren en staart gecoupeerd van de Bouvier , maar dit mag sinds september 2001 niet meer. Alhoewel er ook Bouviers geboren worden zonder staart. De oren zijn hoog aangezet, boven de ooglijn. De klapvouw mag niet boven het schedeldak uitkomen.

Het haar van de zeer overvloedige van de Bouvier moet ruw aanvoelen. Zijn vacht bestaat uit dekhaar met het lichte onderhaar, wat een zeer goede " jas " vormt voor de plotse klimaatwisselingen van de streek van de herkomst van deze hond. Ook moet de vacht de hond beschermen tegen distels en andere prikkelstruiken. Verder moet het haar droog en mat zijn, en niet te kort of te lang ( 6 cm ). 
De vacht van de Bouvier moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Ongeveer drie keer per jaar moet de hond naar de trimmer om geplukt te worden. Met het trimmen wordt het dode en loszittende haar uit de vacht geplukt.
Over het algemeen is de vacht grijs, gestroomd of zwartgevlamd . Volledig zwart mag ook, maar dit mag niet de voorkeur krijgen. Een witte ster op de voorborst wordt getolereerd.

leeftijd 10 tot 13 jaar.

 

bron : meer info : http://hondeninformatie.blogspot.be/2012/10/bouvier.html

Maak jouw eigen website met JouwWeb