info franjesaap/uiterlijk/gedrag/voeding/voortplanting/leeftijd

 

Verspreiding oostelijk Nigeria tot Ethiopië en Tanzania

Voeding vooral bladeren, ook fruit en bloesem

Lengte kop-romp 45 - 70 cm, staart 60 - 100 cm

Gewicht 8 - 14 kg

De franjeaap is een dagdier. Hij leeft vooral in bomen. Ze komen zelden op de grond en springen van boom tot boom door hun leefgebied. Hierbij kunnen ze grote afstanden overbruggen.

Het leefgebied beslaat meestal zo'n 15 hectare per groep. Een groep bestaat uit drie tot twaalf dieren, bestaande uit een dominant mannetje, drie tot vier vrouwtjes en hun jongen. Soms leven er ook andere mannetjes in de groep, die lager in de hiërarchie staan. Vrouwtjes blijven voor het leven bij een groep. De jongen worden door meerdere vrouwtjes verzorgd. Door vlooien wordt de band verstevigd.

Mannetjes wisselen regelmatig van groep, waarbij volwassen mannetjes soms worden weggejaagd door de jongere dieren. Als twee groepen elkaar tegenkomen, uiten de mannetjes agressief gedrag, waarbij ze naar elkaar schreeuwen, springen, elkaar achternagaan en soms vechten. Het is echter ook waargenomen dat twee groepen vredig naast elkaar drinken. Het is waargenomen dat de mannetjes 's nachts en vroeg in de ochtend luid brullen, waarschijnlijk om andere groepen op een afstand te houden.

Pasgeboren jongen zijn geheel wit met een roze gezicht. Mannetjes zijn na zes jaar geslachtsrijp, vrouwtjes na vier jaar.

De oostelijke franjeaap is gespecialiseerd in het eten van bladeren. Ook eet hij vruchten, bast, zaden, peulvruchten en soms insecten. Van alle franjeapen is het de meest folivore soort, zo'n driekwart van het dieet bestaat uit bladeren. Welke planten en welke delen van de plant ze eten, wordt bepaald door concurrentie met andere soorten. In gebieden waar de oostelijke franjeaap de enige franjeaap is, hebben ze een breder dieet dan in gebieden waar het leefgebied overlapt met rode franjeapen.

draagtijd 7 maand

1 jong

leeftijd 20 tot 25 jaar

Soort: Colobus guereza (Oostelijke franjeaap of oostelijke colobus, guereza of gewone guereza)