*info maneneschaap/draagtijd/zoogtijd/grootte/voedsel

 

Het manenschaap is een wild schaap dat in Afrika voorkomt. Het manenschaap onderscheidt zich van andere schapensoorten door het feit dat zijn hals, borst en voorpoten bedekt zijn met lange manen.

Hij leeft in rotsachtige en droge gebieden en voedt zich met grassen, kruiden, twijgen en bladeren. Het gebrek aan water vangt hij op door deze planten te eten en door de morgendauw op te likken. Als er gevaar dreigt kunnen de manenschapen zich bijna nergens verschuilen. Door hun grijsgele tot zandkleurige vacht vallen ze echter bijna niet op in het landschap. Wanneer ze een vijand ruiken blijven ze roerloos staan. Het kan zijn dat de vijand ze dan over het hoofd ziet. Manenschapen brengen ieder jaar 1-2 jongen ter wereld. Deze trekken met de vrouwtjes en de mannetjes en de oudere jongen mee.

Na ongeveer vijf maanden worden er één of twee lammeren geboren. De kleintjes zijn er meestal tussen maart en mei.

De manenschaap is een uitstekende klimmer.

De schapen leven in kuddes. Binnen de kudde is er één man de baas.

Mannen heten rammen en vrouwen heten ooien.

In DierenPark Amersfoort leven de manenschapen samen met de mantelbavianen in de Stad der Oudheid. Soms mogen de bavianen een ritje maken bovenop de schapen.

Overdag rusten ze in de schaduw van overhangende rotsen, grotten of bomen. 's Nachts en in de schemering gaan ze op zoek naar voedsel in de dalen of op open vlakten. De manenschapen leven van droog gras, twijgen, bladeren en korstmos, in de korte regenperiode eten ze ook grassen en kruiden. Het manenschaap kan langere tijd zonder water, en haalt veel vocht uit zijn voedsel of uit de dauw die daarop achterblijft. Als er echter een waterbron in de buurt is, zal het dier daar dagelijks van drinken.

Het manenschaap kan tot 24 jaar oud in gevangenschap worden.

Het manenschaap wordt 130 tot 165 centimeter lang. De staart wordt 15 tot 25 centimeter lang. De ram wordt veel groter dan de ooi, met langere, dikkere manen. Ooien bereiken een lichaamsgewicht van 40 tot 55 kilogram en een schofthoogte van 75 tot 90 centimeter, rammen een kop-romplengte van 155 tot 165 centimeter, een gewicht van 100 tot 140 kilogram en een schofthoogte van 90 tot 100 centimeter.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Manenschaap