* info/voortplanting/voedsel/leeftijd
 
De bruine hyena is iets hoger dan de gevlekte hyena en bereikt een gewicht van 35 - 50 kilo. Het mannetje is iets zwaarder dan het vrouwtje. De bruine hyena is te herkennen aan zijn donker bruine vacht met lange haren op de rug en flanken. En hij heeft een lichtere kraag rond de kop

De bruine hyena eet zo ongeveer alles, maar is weinig geschikt voor de jacht. Zijn pogingen om een springbok , een voor zuidelijk Afrika karakteristieke antilope, te verslinden zijn meestal tevergeefs, zelfs als het om kalfjes gaat. Ook graaft hij kadavers uit en voedt hij zich zelfs op de vuilnisbelten van sommige grote steden, zoals Johannesburg en Pretoria. Hij vangt graag kleine prooidieren, knaagdieren, hagedissen en insecten. Hij eet ook vruchten. Verder zoekt hij graag de Namibische stranden af op uit zee aangespoelde kadavers van vissen, vogels, walvisachtigen of robben.

Bruine hyena''s leven solitair binnen kleine familiegroepen die bestaan uit 4 - 6 volwassen dieren en een variërend aantal jongen. Het rituele gedrag bij het maken van contact ( opzetten van de rugkam, besnuffelen van de kop en anale klieren, zachte beetjes...) varieert sterk, afhankelijk van het geslacht, de meute of de persoonlijkheid van het dier dat ze ontmoeten.Het anaalzakje van de bruine hyena vormt een glanzend spoor van 2 brijachtige stoffen: een witte, met direct daarop volgend een zwarte. De drang tot markeren is heel sterk ontwikkeld. Het dier brengt gemiddeld 2 - 3 markeringen aan per kilometer. En in het grensgebied van het territorium kan dit aantal aanzienlijk oplopen.

Bruine hyena's planten zich het gehele jaar door voort. Het vrouwtje paart met meerdere mannetjes, zowel groepsleden als rondzwervende mannetjes. Een vrouwtje krijgt per worp één tot vijf (gemiddeld twee tot vier) jongen na een draagtijd van 120 dagen. Ze worden blind en doof geboren in een ondergronds hol. Het vrouwtje zondert zich de eerste paar maanden af van de rest van de groep. Meestal krijgt één vrouwtje in de groep een nest, maar ook andere vrouwtjes mogen zich voortplanten. Jongen worden in zulke situaties na enkele maanden door alle zogende vrouwtjes gezoogd, en de jongen worden bij elkaar verzorgd in een gezamenlijk hol. De jongen worden twaalf tot vijftien maanden lang gezoogd. Na drie maanden eten ze hun eerste vaste voedsel. Na 18 maanden verlaten ze meestal het nest. Vrouwtjes zijn na twee tot drie jaar geslachtsrijp.

leeftijd: 30 tot 40 jaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb