* info/voeding/voortplanting/gedrag/huisvesting/

 

Vicuña´s leven in kleine groepen met ongeveer 5 tot 15 merries (vrouwelijke vicuña), hun jongen en 1 volwassen hengst (mannelijke vicuña). De hengsten die minder sterk zijn leven samen in een groep. 
Als een zwakkere hengst zich sterk genoeg voelt, dan gaat hij een gevecht aan met de kuddeleider. De hengsten proberen elkaar met de nek op de grond te duwen. Degene die wint gaat met zijn volle gewicht op de andere liggen.

Vicuña´s kunnen goed samen gehouden worden met andere dieren. Problemen kunnen ontstaan wanneer één enkel dier in de groep gebracht wordt.

Een vicuña is een planteneter. Geef vicuña´s dagelijks 1 tot 1,5 kg krachtvoer. Naast het krachtvoer kunnen ook 1 tot 3 kg wortelen, rode bieten en voederbieten en 1 tot 2 kg hooi (ruwvoer) gegeven worden.
Zorg er daarom voor dat ze de hele dag voer tot hun beschikking hebben. 
Een vicuña kan een lange tijd zonder water, maar heeft wel water nodig. 
Zorg ervoor dat de vicuña altijd water tot zijn beschikking heeft.

Binnen een kudde is maar een mannetje aanwezig. Dit mannetje zal de vrouwelijke vicuña´s in de groep dekken. 
De bronsttijd van vicuña´s is meestal van juni tot oktober, maar kan ook daarbuiten vallen. De merries zijn in de bronsttijd onrustig. Hengsten zijn vaak agressief, plassen meer en slaan met hun staart in de straal urine. Tijdens het paren liggen de benen van de vicuña´s op de buik. De hengst brult of gromt tijdens het paren.

De dracht van een merrie (vrouwelijke vicuña) duurt gemiddeld 345 dagen.

Na de drachtperiode wordt er 1 jong geboren. Een tweeling is erg zeldzaam. Vicuña´s worden meestal tussen maart tot oktober geboren. Je kunt aan de uiers zien wanneer er een jong geboren gaat worden. De uiers zijn dan opgezwollen. De geboorte gebeurt zijdelings en duurt meestal niet lang. De voorbenen verschijnen tegelijkertijd met de snuit. Om het vruchtvlies kapot te maken trappelt het veulen. Een pasgeboren vicuña´s jong weegt ongeveer 5 tot 8 kg.

Na de geboorte bekommert de moeder zich niet om het jong. Pas als het jong geluid maakt zal de merrie proberen het jong te stimuleren om te gaan staan. Dit doet ze door met haar voorbeen tegen het jong te duwen. Het jong kan nog niet meteen lopen. Dat het pas na minstens een uur. De zoogtijd van vicuña´s is ongeveer 4 tot 6 maanden.

De omheining voor vicuña´s moet minimaal 1,5 meter hoog zijn. Zorg ervoor dat er aan de omheining geen scherpe kanten zitten. Ook een gracht is een manier om de vicuña´s binnen hun verblijf te houden. De gracht moet 40 tot 80 cm diep zijn en 1 tot 1,5 m breed.

De ondergrond van het vicuñaverblijf kan het beste gemaakt worden van zand of een andere natuurlijke ondergrond. Zwart zand kan beter niet gebruikt worden. Hiervan krijgen de vicuña´s ontstekingen aan hun hoeven.
De ondergrond mag niet zacht zijn of modderig worden. Dan slijten de eeltlagen onder de poten van de vicuña niet voldoende af en kunnen tussen de tenen ontstekingen ontstaan.

Maak het verblijf van de vicuña´s tweemaal daags schoon.

Vicuña´s zijn bestand tegen grote temperatuursverschillen. Ze kunnen het hele jaar buiten staan, maar er moet wel een beschutting zijn. Deze moet minstens 2 m2 per vicuña zijn. De stal hoeft niet verwarmt te worden, maar moet wel droog en tochtvrij zijn.

Om vicuña´s te kunnen houden heb je voor drie vicuña´s 150 m2 nodig. Als er dan nog meer vicuña´s bij komen moet er per vicuña 30 m2 bij. De stal in de wei moet per vicuña 2 m2 zijn.
De omheining moet 1,5 meter hoog zijn of de gracht diep en breed genoeg dat ze niet over kunnen steken. De gracht moet 40 tot 80 cm diep zijn en 1 tot 1,5 m breed.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb