*info /uiterlijk/voedsel/broedtijd
 
de himalayathargeit is een soort geit uit de familie van de thargeiten.  De dieren leven in de hoogste bergen ter wereld : de Himalaya in Nepal.  Ze worden tot 80 centimeter hoog en 150 centimeter lang.  Hun vacht is dik en bruin met rond de schouders en de hals lange manen.  De dieren hebben ook lange hoorns, maar vrij korte poten.  Mannetjes zijn duidelijker grote en hebben een andere vachtkleur dan de vrouwtjes. 

In de bergen zoeken ze vooral de bossen op in Nepal, India en Tibet.  Maar de dieren zijn ook overgebracht naar andere landen zoals Nieuw-Zeeland en Amerika.  Ook daar zoeken de dieren de hogere plaatsen op.  Jammer genoeg worden de dieren in Nieuw-Zeeland voor het plezier door jagers dood geschoten. 

n de Himalaya, Hemitragus jemlahicus geeft de voorkeur aan ruige beboste heuvels en bergen pistes in het subalpiene en alpine regio's uit 3500-4500 meter hoogte. Het kan ook per seizoen gebruiken gemengde eikenbossen zo laag als 2500 meter en alpenweiden zo hoog als 5000 meter.

De Himalayathargeit leeft in groepen van dertig tot veertig dieren en voedt zich met plantaardig materiaal zoals grassen en bladeren. Na een draagtijd van ongeveer zeven maanden wordt gewoonlijk één jong geboren. In het wild wordt de Himalayathargeit tien tot vijftien jaar oud.

In Nieuw-Zeeland H. jemlahicus levens op met gras begroeide hellingen, grote rots bluf systemen, sneeuw tussok bekkens, en de bovenste subalpine kreupelhout uit 750-2250 meter hoogte. Het geeft de voorkeur aan het noorden en het noordoosten gelegen hellingen, die zonniger en hebben minder sneeuw ophoping in de winter.

 

Hemitragus jemlahicus relatief korte benen en een kleine weg. Mannetjes zijn groot dan de vrouwtjes. Mannetjes gemiddeld 73 kg in gewicht, terwijl vrouwen gemiddeld 36 kg. Hun hoeven zijn goed aangepast voor het bergen leefomgeving met een harde rand van keratine rond een zacht sponzig convex pad. Deze hoeven en sterke dewclaws hen in staat stellen om uitstekende klimmers zijn.

De volwassen man in de winter heeft een donker gezicht en snuit, de zijkanten en achterhand zwart naar rood-bruin, een roodachtige romp patch, en een lichtere onderkant. Het heeft een dikke kraag of manen rond de nek en schouders en langs de voorpoten. Oudere mannen donkerder, een lichtband op de flanken en donkere mid-rug lijn. De manen kan, zolang 250 cm en is leigrijs om stro-gekleurd. De volwassen vrouwen in de winter is grijs tot bruin met een donkere snuit en benen en een lichte onderkant. De zomerjas bij volwassenen van beide geslachten is korter en lichter bruin tot strokleurige. Young zijn uniform bruin met uitzondering van de voorkant van hun benen, die zwart zijn.

Beide geslachten hebben hoorns die curve omhoog, rug, en vervolgens. Ze zijdelings afgeplat, driehoekig in dwarsdoorsnede en hebben een kiel aan de voorkant. Mannetjes hebben langere hoorns (tot 450 mm) dan vrouwen (tot 190 mm).

broeden/sleur

In de Himalaya, de sleur loopt van half oktober tot half januari. In Nieuw-Zeeland, de sleur loopt van april tot juli en pieken in mei of begin juni. Het verschil in het broedseizoen is het gevolg van de zes maanden durende verschuiving in seizoenen tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond. Gevangen dieren die transplated het tegenovergestelde halfrond verschuiven hun broed- cycli twee jaar of minder. Tijdens de sleur, zal de jongere mannetjes groepen van vrouwen volgen en  proberen te paren, over het algemeen zonder succes, om te paren met elke vrouw. Oudere mannen zullen volgen en verdedigen individuele oestrus vrouwtjes. De paring weergave bestaat uit een mannelijk staan tegenover een vrouwelijke, haaks op haar, met zijn hoofd en snuit hoog en zijn manen rechtop en verbergen van zijn hoorns. Dit wordt gevolgd door een reeks van het hoofd knikt en korte copulatie. De competitieve scherm bestaat uit twee mannen lopen stijf evenwijdig aan elkaar, met hun manen en dorsale nok rechtop, hun hoofd naar beneden, en hun hoorns blootgesteld. De overwinnaar zal ofwel verhuizen naar het pad van zijn tegenstander te blokkeren of te jagen hem weg. Slechts zelden doet de competitieve beeldscherm leidt tot directe head-to-head worstelen, die Hemitragus jemlahicus is beschreven als "halfslachtige" ten opzichte van andere gehoornde of antlered zoogdieren.

Vrouwtjes laten hun groepen te baren. De jongen is in staat om te voeden binnen een paar minuten, en kan lopen binnen drie uur. Moeder en kind  keren terug  naar de groep na een paar dagen. Tweelingen zijn zeer zeldzaam in de natuur, maar vaker voorkomen in gevangenschap. In de Himalaya, geboorten van half april tot half juli. In Nieuw-Zeeland, de mediaan geboortedatum is 30 november. Vrouwtjes zijn vruchtbaar na 2 jaar. Captive vrouwtjes kunnen concieve tot maximaal 18 jaar oud, hoewel ze zelden zo lang leven in het wild. De mannetjes zijn vruchtbaar na 2 jaar, maar zelden succesvol toegang tot wijfjes tot 4 jaar oud.

De normale levensduur is 10-14 jaar, hoewel individuen tot 22 jaar oud zijn gemeld. Vrouwtjes langer leven dan mannen. Accidenteel overlijden als gevolg van aardverschuivingen of lawines is niet ongebruikelijk.

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb