info azawakh (windhond)/uiterlijk/verzorging/karakter/leeftijd

 

De Azawakh(windhond) is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang,droog fijngevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor.

De Azawakh is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang, droog fijngevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor. Het trots gedragen hoofd, de lange slanke hals, de fjingebouwde ledematen en de diepeborst bij de opgetrokken smalle korte lendenen benadrukken voor alles elegantie en rastypische verschijning. De huid is dun en zacht, de vacht is dicht, kort en zacht. De vachtkleur varieert van licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin. Karakteristiek zijn de witte aftekeningen vooral aan de voeten  maar ook op de borst, het hoofd en de staart. Deze vereiste aftekeningen kunnen in grootte sterk varieren. Het gangwerk is dansend.

De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond, die eenzelfde karakter toont als de mensen van het volk waar hij, lang voordat de honden naar Europa kwamen, mee samen leefde. De trots en zelfstandigheid kunnen makkelijk begrepen worden als men bedenkt, dat de Touareg nooit meer dan een of twee dieren gelijktijdig hadden, welke als jagers, maar ook als waakhond een functie vervulden. Ook aan het temperament van de Azawakh moeten aantal woorden gewijd worden. Als er ooit een ras is geweest, dat niet voor een ieder geschikt is, is het de Azawakh. Het zjin fijnbesnaarde, zeer gevoelige, intelligente dieren, vergelijkbaar met een Arabisch volbloedpaard. Een Azawakh heeft een bijzonder nauwe band met zijn eigenaar, zonder enige vorm van onderdanigheid. Ze zijn ongelooflijk snel in hun reactie en vergeten niet gauw iets. Een Azawakh heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor hierarchische verhoudingen, maar kan snel en heftig uitvallen. De grens tussenspelen en vechten is soms bijzonder smal, vooral als de hierarchie nog niet beslist is; wat begint als een onschuldig spelletje kan om een geringe reden plots omslaan in een serieus gevecht. Voor hun eigenaar en de familie is een Azawakh erg lief en bekoorlijk. Ook aanhankelijkheid en een grote mate van "eager to please" is een Azawakh niet vreemd. Het is echter van zeer groot belang, dat de eigenaar duidelijk laat zien wie de baas is. Consequentie en liefde zijn hierbij de sleutels; een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen is noodzakelijk. Strenge behandeling en africhting zijn uit den boze en hebben veelal een averechts effect. De Azawakh erkent de mens als zijn superieur, mits deze zich superieur maar niet tiranniek opstelt. Vrienden en kennissen worden geaccepteerd zodra ze bekend zijn, voor die tijd wordt de kat duidelijk uit de boom gekeken. De hond moet als een volwaardige huisgenoot behandeld worden en is absoluut ongeschikt als kennelhond.

Ondanks zijn fijngebouwdheid is de Azawakh zeer robuust en absoluut niet kleinzerig. Hij bezit een enorm uithoudingsvermogen en een zeer soepel gangwerk. Met zijn temperamen moet de Azawakh zijn energie regelmatig kwijt kunnen. Eenmaal per dag moet een Azawakhzich, liefst in alle vrijheid, kunnen uitleven. Naast de gewone wandelingen moet hij zich los van iedere lijn of band kunnen bewegen, rennen en spelen.

Een volwassen reu heeft een schouderhoogte van 64 tot 72 centimeter, een volwassen teef blijft iets kleiner, de hoogte kan variëren tussen de 61 en 71 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 17 en 25 kilogram. De vacht is kortharig in de kleuren zand, rood of gestroomd, 

levensverwachting 11 tot 13 jaar

Maak jouw eigen website met JouwWeb