*info/uiterlijk/voeding/voorplanting

 

Dwergnijlpaarden leven in de regenwouden van West-Afrika. De meeste dwergnijlpaarden leven in Liberia maar ze komen ook voor in Ivoorkust, Guinee, Sierra Leone en in Nigeria. Ze leven in het tropisch regenwoud, bij moerassen en in de nabijheid van rivieren. Het dwergnijlpaard voelt zich zowel op het land als in het water thuis, maar hij geeft de voorkeur aan het leven op het land.

Dwergnijlpaarden zijn een stuk kleiner dan het grote nijlpaard. Het gewone nijlpaard heeft grote hoektanden en snijtanden met open wortels die telkens aangroeien. Een dwergnijlpaard heeft slechts enkele snijtanden in de onderkaak en natuurlijk de grote hoektanden in zowel onder- als bovenkaak.

De huid van het dwergnijlpaard heeft een zwart-grijze kleur en is glad. De huid wordt vochtig gehouden door een afscheiding van een olieachtige stof wat de huid beschermd tegen oververhitting. Het dwergnijlpaard is zo goed als kaal, ze hebben alleen haren bij de oorschelpen, op de bovenlip en op de kwast van de staart.

Een dwergnijlpaard eet het liefst grassen, waterplanten, bladeren, wortels, kruiden en vruchten. Het zijn geen ochtenddieren. Ze blijven tot ver in de middag beschut in het dichte woud. Pas tegen drie uur begint de honger te knagen en gaan ze op zoek naar voedsel. Ze kunnen dan wel de hele avond blijven eten.

in dierentuinen krijgen de dwergnijlpaarden onder andere paardenbrokken, appels, wortelen, andijvie en af en toe rijst.

Dwergnijlpaarden zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer vijf jaar oud zijn. Na de paring is het vrouwtje zes à zeven maanden drachtig en brengt vervolgens meestal één jong per keer ter wereld. Het dwergnijlpaard bevalt op het land en het jong weegt bij de geboorte ongeveer zes kilo. De geboorte van het jong duurt maar twee minuten. De eerste drie weken liggen ze verstopt in bosjes om niet ten prooi te vallen aan andere dieren. Na vier à vijf jaar wordt het jong verstoten.

Levensduur : Tot 35 jaar in de natuur

Grootte : 150 - 175 cm

Gewicht  : 160 - 275 kg

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb