info veelvraat/voeding/voorplanting/soorten/gedrag

 

Veelvraten zijn forse, gespierde marterachtigen. Ze hebben een donkerbruine tot zwarte vacht met lichte, gelige vlekken op de kop en een gele streep die van de schouders via de flanken naar de lange staart loopt. Ze hebben korte, brede, sterke en dik behaarde poten, die vijf tenen met deels intrekbare klauwen hebben. De kop is groot en de oren zijn klein en rond. Met hun krachtige beet kunnen ze botten stukbijten.

Veelvraten wegen negen tot dertig kilogram en zijn 65 tot 105 centimeter lang. De staart is 13 tot 26 cm lang en ze hebben een schofthoogte van 36 tot 45 cm. Vrouwtjes zijn over het algemeen 10% kleiner en wegen 30% minder.

Er bestaan zes ondersoorten:

 • Gulo. gulo (Europa),
 • Gulo katschemakensis (Kenai schiereiland in Alaska)
 • Gulo luscus (Noord-Amerika),
 • Gulo. luteus (Californië)
 • Gulo vancouverensis (Vancouvereiland)
  Veelvraten zijn carnivoren, maar ze zijn opportunistisch en eten ook regelmatig plantaardig voedsel. Meestal eten ze knaagdieren en vogels als sneeuwhoenders, eieren, ongewervelden, vruchten, bessen en aas. Ze staan bekend als erg sterke en onbevreesde dieren. Zo zullen ze soms een vos, ree of schaap aanvallen. Ook grotere dieren zoals een poema of een rendier kunnen ze schijnbaar moeiteloos aan, en ze schrikken er zelfs niet voor terug om een grizzlybeer of een eland aan te vallen. Meestal jagen ze vanuit een hinderlaag. Veelvraten leggen voedselvoorraden aan. Het koude klimaat waarin ze leven zorgt ervoor dat de prooi langer houdbaar is.

  Veelvraten verblijven in een hol in een rotshelling, in dichte struiken of tussen rotsen. Het zijn nachtdieren maar ze zijn soms ook overdag actief. In gebieden waar het lang licht of donker is volgt na een activiteitsperiode van drie à vier uur een korte rustpauze. Ze worden niet gehinderd door sneeuw en zijn het hele jaar actief, zelfs onder barre weersomstandigheden.

  Ze leven solitair. Mannetjes hebben een enorm woongebied van zo'n 600 tot 1000 km². Binnen het woongebied liggen de territoria van twee à drie vrouwtjes. Deze territoria zijn zo'n 50 tot 350 km² groot. Vrouwtjes dulden geen andere vrouwtjes in hun territorium. Ook mannetjes tolereren in een groot gedeelte van hun territorium geen andere veelvraten van hetzelfde geslacht. Territoria worden afgebakend door deze te markeren met geuren uit de anaalklier en door urine. Ook hun voedselvoorraad krijgt deze behandeling om andere dieren te ontmoedigen het te stelen.

  In de winter maken vrouwtjes nesten om voedsel in op te slaan en om de jongen te verbergen. De nesten zijn bedden van gras en bladeren die in grotten, rotsspleten, holen van andere dieren of onder een omgevallen boom worden gemaakt. Af en toe bouwen ze nesten onder de sneeuw.

  Veelvraten paren iedere twee jaar. De paartijd duurt van mei tot augustus. Kort voor de paring zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op en blijven dan enkele dagen bij elkaar. Mannetjes paren met meerdere vrouwtjes die in de overlappende territoria leven.

  Door een uitgestelde innesteling van het embryo in de baarmoeder van 6 maanden tot januari, worden pas in februari of maart één tot drie jongen van 85 gram geboren. De eigenlijk draagtijd bedraagt dan 30 tot 50 dagen en de totale draagtijd 120 tot 272 dagen. Na het werpen verstoppen de vrouwtjes zich met hun jongen. Hierbij verdedigen de vrouwtjes hun territoria fel en worden indringers niet getolereerd. Dit territoriale gedrag gaat door totdat de jongen zelf kunnen jagen.

  De jongen worden zo'n acht tot tien weken gezoogd en begeven zich tot begin mei nooit ver van het hol af. Na 5 tot 7 maanden beginnen ze zelf voedsel te zoeken. In augustus verlaten de mannelijke jongen het woongebied van de moeder. Vrouwelijke jongen kunnen de rest van hun leven doorbrengen in of vlak bij het woongebied van hun moeder.

  Veelvraten zijn na 2 tot 3 jaar geslachtsrijp. Ze kunnen in het wild vijf tot dertien jaar worden en in gevangenschap achttien jaar.

  meer info: https://www.zoo-info.nl/veelvraat

Maak jouw eigen website met JouwWeb