*info/uiterlijk/voeding/voortplanting/soorten/leeftijd

 

De gele baviaan leeft in savannes en bossen in het oosten van Afrika, van Kenia en Tanzania tot Zimbabwe en Botswana. Overdag actief, leeft vooral op de grond in complexe sociale groepen van mannetjes en vrouwtjes gemengd, met 8 tot 200 dieren per troep. Het is een echte omnivoor met een voorkeur voor fruit, maar eet ook andere delen van planten en heeft tevens insecten op het menu staan. Gele bavianen zijn zeer opportunistische eters en zal bijna al het voedsel eten die ze tegenkomen.

VOEDSEL: wortels, bloesems, gras, knoppen, bladeren en fruit, aangevuld met hars, gom en sprinkhanen en andere insecten. Ook kleine gewervelde dieren van hagedissen tot jonge antilopen.
LEEFTIJD: 35 jaar in het wild, 45 jaar in dierentuinen
GEWICHT:  vrouw 14,5 kg, man 28 kg
DRAAGTIJD:  6 maanden
AANTAL JONGEN PER KEER:  om de 1,5 tot 2 jaar één jong

Veel apensoorten kunnen enkel herkend worden door deskundigen, wetenschappers. Maar om een baviaan te kennen, hoef je niet gestudeerd te hebben. Bavianen zijn een van de grootste apen die bestaan. Volwassen mannetjes zijn een stuk groter en zwaarder dan de vrouwtjes.
Meestal valt de lange snuit van bavianen snel op. Het lijkt wel of bavianen een hondengezicht hebben.
Ze hebben een indrukwekkend gebit, net als honden. Bavianenmannen hebben namelijk hoektanden die wel op tanden lijken van een luipaard. Met deze hoektanden kunnen ze goed van zich afbijten.
Dat is ook wel nodig, want bavianen leven vooral op de grond en hebben daardoor meer vijanden dan apen die in bomen leven. 

Er zijn vijf soorten bavianen: beerbavianen, groene bavianen, gele bavianen, Guinea bavianen en mantelbavianen.
Bij mantelbavianen hebben de volwassen mannen opvallend lange, zilvergrijze manen tot op hun rug en schouders. De andere vier soorten lijken onderling erg op elkaar. De één heeft wel een wat groenere vacht dan de ander. En de volgende heeft weer een iets langere snuit.
Ondanks deze verschillen is het best moeilijk om zeker te weten welke soort baviaan je ziet… 

Bavianen zijn niet kieskeurig als het om eten gaat. Ze eten graszaden, vruchten, wortels en bladeren, maar ook hagedissen, vogels en soms zelfs kleine antilopen.
Samen met de chimpansees zijn bavianen de enige apen waarvan we weten dat ze zo’n grote zoogdieren eten. De meeste andere apensoorten eten vooral plantaardig voedsel, insecten en soms een vogeltje, kikker of klein knaagdiertje.

Hoe plant de Mantelbaviaan zich voort?
De voortplanting van de Mantelbaviaan gaat het hele jaar door, alleen in Ethiopië zijn er geboortepieken in mei en juni en in november en december. Als ze de draagtijd van 170 tot 173 dagen hebben gehad word het één jong geboren. De zoogtijd duurt ongeveer 239 dagen. De mannetjes verlaten naar 2 jaar de 2 jaar de geboortegroep en vrouwtjes naar 3,5 jaar. De baviaan word tussen de 20 en 30 jaar oud.

Hoe groeit het jong op?
Als het jong geboren word heeft het een roze gezicht, zijn haar en vacht is zwart, en hij heeft grote oren. De moeder draagt het jong op de rug, het jong moet zich goed vast houden, want als er gevaar dreigt dan moet de moeder vluchten en dan moet het jong zorgen dat hij er niet van af valt. De moeder zorgt heel goed voor het jong de eerste weken mag niemand aan hem zitten. Als dat voorbij is mogen de andere vrouwtje het jong ook vasthouden zodat hij kan wennen aan andere vrouwtjes. De vrouwtjes zijn heel aardig voor het jong, en de mannetjes zorgen dat er niemand in de buurt komt ze worden goed verdedigt. Het meest belangrijk voor het jong is drinken en zich goed vasthouden. Na 4 maanden is het gezicht en de huid al een stuk lichter geworden. De andere vrouwtjes hebben nu ook minder belangstelling voor het jong. De mannetjes moet nu ook beter opletten omdat hij vaker met andere jonge bavianen speelt. Als de haremleider langs de spelende baviaantjes komt houden ze gelijk op met spelen dat komt omdat ze respect voor hem hebben. Als de haremleider gaat zitten betekend dat hij hun beschermt.

De rode billen van de baviaan hebben een belangrijke functie, namelijk voortplanting. Als een bavianenvrouwtje vruchtbaar wordt, zwelt haar achterste op als teken voor de mannetjes. Hoewel dit behoorlijke proporties kan aannemen, is de uitspraak ‘size does matter’ hier niet van toepassing. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bavianenmannetjes zich meestal laten leiden door de laatste zwangerschap van het vrouwtje. Hoe meer tijd er tussen de laatste zwangerschap en een mogelijke nieuwe bevruchting zit, hoe beter.

soorten bavianen:

Kaapse baviaan

Gele baviaan

Olijf baviaan

Beer baviaan

Mantel baviaan