herkomst/uiterlijk/gedrag/voeding/voortplanting/huisvesting

 

Herkomst:
Nepal, India, Burma, China, Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja. 

Uiterlijk:
Grijs-bruin van kleur met zwarte, bruine en witte strepen.
Een lange, brede, witte streep loopt onder het oog en heel dun wit streepje boven het oog.
Het neusje heeft een donker streepje.
Erg kenmerkend zijn de oren. Die zijn wit met een zwarte rand en met witte pluimpjes eraan.
Lichaamslengte is ongeveer 15 cm.
Staartlengte is ongeveer 10 cm. 

De chinese boomeekhoorn is een perfecte beginners eekhoornsoort.
Het is een dagdier en kan goed koppel- of groepsgewijs gehouden worden.
Zelfs als het vrouwtje jonkies heeft kan de man er bij blijven, hij schijnt zelfs een goede vader te zijn. Het is dus een hele sociale eekhoornsoort. Uiteraard ligt dit wel aan het karakter van de individuele dieren. 
Ik vind ze qua gedrag leuker dan de boeroendoek, omdat ze veel sneller bewegen en ook erg veel op de kop hangen 
Ze zijn best tam te maken en zullen al snel nootjes e.d. aanpakken.
Ook qua voortplanting zijn het makkelijke eekhoorns.Ze eten zaden, noten, fruit, groente en insecten.
De chinese boomeekhoorntjes krijgen bij mij dezelfde basisvoer als de boeroendoek.
Hier zitten voornamelijk dennenappelzaden, maïs, haver, zonnebloempitten, meloenpitten, hazelnoten, walnoten en pecan noten in.
Dit vul ik aan met wat extra zonnebloempitjes, krentjes&rozijnen.
Qua noten lusten ze alles. Eikels, beukennootjes, tamme kastanjes, hazelnoten en walnoten etc zijn een waar genot.
Vooral walnoten zijn erg lekker en goed voor ze, omdat ze best lang ermee bezig zijn om de schaal kapot te krijgen en daarbij slijten hun altijd doorgroeiende snijtanden. 

Om te knagen heb ik er ook vaak een (soep)bot in hangen, gewoon een mergpijpje of iets dergelijks. Dit is goed voor de tanden en de kalk is uitstekend voor de botten.

Ook kun je natuurlijk speciale knaagstenen in de dierenwinkel halen maar ik heb hier gemerkt dat de voorkeur liever uitgaat naar het bot. 

Ook krijgen ze vaak universeelvoer voor insectenetende vogels en meelwormen en sprinkhanen. Sprinkhanen zijn geweldig omdat ze dan moeten jagen. Fruit vinden ze ook heerlijk.
Dat hang ik meestal in zijn geheel op in de volière zodat het zo natuurlijk mogelijk is.
Ik geef zelf nooit aardbeien omdat de pitjes een allergeen stof, Histamine genaamd, bevatten. Hier kan een dier aan doodgaan, mits die hiervoor allergisch is.
Ook groente eten ze graag. Geef geen uien en koolsoorten!
Paprika, komkommer, courgette, wortels en bonen etc zijn erg geliefde groentes. Pas op met aubergine(familie van de nachtschade=giftig).
Wat ik zelf erg leuk vind zijn maïskolven. Die hang je ergens op in de volière en de eekhoorntjes zijn er dagen zoet mee. Net als bij het fruit geldt ook voor de groentes uiteraard; eerst goed wassen. 

Ook krijgen ze zo nu en dan een Cede opfokvoer+nutrilon sojamelk papje. Vooral rond de paartijd en de draag- en zoogtijd
.

Ze kunnen zowel in een binnen- als buitenvolière en zijn winterhard.
Houdt er rekening mee dat het knagers zijn en “boom”eekhoorn wilt niet zeggen dat ze niet op de grond komen en niet kunnen graven. Maak dus een volière aan 6 kanten dicht,dus ook de onderkant.

Het beste kun je 25-50 cm diep graven en daar beton storten,tegels leggen of gaas maken en dan 25-50 cm aarde erop. Als de eekhoorns buiten verblijven, ook 's winters, zorg dan dat ze een vorstvrij binnenhok hebben. Dat houdt in dat er minstens 1 plek moet zijn waar het niet vriest. Het slaaphokje moet absoluut vorstvrij zijn! Ook moet de volière minstens aan 1 kant dicht zijn en bovenop zeker de helft overdekt zodat ze beschutting hebben tegen regen, wind en zon. Ook zou ik buitenvolières voorzien van een sluis, want vooral de chinese boomeekhoorn heeft snel door waar de opening zit en is vliegensvlug. 

De volière moet voorzien zijn van vele takken en andere klimmogelijkheden zoals dikke touwen. Ook schommels, gemaakt van dikke takken en touw(met ijzerdraad erin tegen doorknagen) zijn erg geliefd. U kunt eventueel een hele fruitboom(appel/peer)in de volière planten alhoewel u dan wel rekening moet houden dat er niet veel van over blijft. PAS OP dat u geen giftige takken in de volière plaatst. Ook takken met schimmelvorming en paddestoelen kunt u beter niet gebruiken. berkentakken en wilgentakken zijn mooie stevige niet giftige takken waarvan ook de bast gegeten wordt. Vrijwel alle bomen in het bos zijn niet giftig, vermijd dennebomen, daar de giftigheid nog niet zeker over is.

Na een draagtijd van circa 30 dgn krijgen ze een nest van 2-8 jongen. Zoals ik al eerder vermelde kan papa makkelijk erbij blijven als er maar genoeg nestkastjes zijn. Er zijn vast veel mensen met een andere mening maar ik heb gemerkt dat als ik de man apart zet hij al snel stereotype gedrag gaat vertonen. Dan verlies ik liever de jonkies dan dat mijn mannetjes eekhoorntje doordraait. Ik heb ook van sommige mensen gehoord dat het uitstekende vaders zijn, maar dat ligt natuurlijk ook allemaal aan de karakters van de eekhoorns en hoe groot de volières zijn. De jonkies mogen na 8-10 weken bij mama weg maar kunnen ook uitstekend bij elkaar blijven. Ik persoonlijk zou wel de jongen ruilen om zo inteelt te voorkomen en ik zou meer vrouwen aanhouden als mannen om de concurrentie strijd te voorkomen. 

Zoals ik al bij voeding vermelde is een papje van Cede opfokvoer+nutrilon sojamelk erg aanbevolen om de weerstand van mama eekhoorn te versterken en de eiwitten en vetten aan te vullen. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb