info/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd

 

Deze soort heeft een lang dun lichaam met kleine benen. Het heeft korte afgeronde oren en een lange staart die ongeveer 30 tot 60 cm groot is. Het lichaam is bedekt met kleine en gladde haren. Mannetjes van deze soort zijn zwaarder en groter dan de vrouwtjes.

Jaguarundi varieert van 60 tot 70 cm lang. De schouderhoogte is ongeveer 30 cm.

Dit dier weegt volgens de grootte ervan. Het lichaamsgewicht van een volwassen Jaguarundi kan ongeveer 8 - 9 kg zijn.

De kleur van deze soort is hoofdzakelijk donkergrijs en donkerbruin en is uniform door het lichaam. Ook donkerrode en kastanjebruine variëteiten van Jaguarundies zijn te vinden. De kleur is licht licht op de onderkant van zijn lichaam. In droge gebieden, Jaguarundies zijn licht gekleurd. In bosstreken hebben ze echter een duistere kleur.
 

Het woont meestal in de buurt van waterbronnen. De kleur van hun lichaam produceert een perfect camouflage effect voor hen. Het dier verkiest meestal gebieden als:

 

  • lowland wilde plaatsen
  • Scrubby graslanden
  • Dichte dikke gebieden
  • Savanne

   In tegenstelling tot andere wilde katten, is Jaguarundi niet hoofdzakelijk een nachtelijk dier. Het lijkt beter te zijn tijdens de dag dan in de nacht.

   Alhoewel een eenzaam dier, worden deze meestal alleen in hun wilde habitat gezien. Ze leven in paren tijdens het parijseizoen. Ze zijn af en toe gemerkt om met andere leden van hun eigen soort te blijven, zelfs soms anders dan het paringsseizoen. Zoals de meeste kattenrassen merken deze wezens hun grondgebied door urineren en krabben op de takken. Net als Jaguars kunnen ze de bomen goed opklimmen. Ze worden vaak gezien tijd doorbrengen in de takken van bomen. Dit dier besteedt een relatief geheim leven als het in een goed beschermde den blijft.

   Hun favoriete eten is vogel. Ze jagen ook op kleine dieren zoals

   • kikkers
   • ratten
   • insecten
   • knaagdieren
   • Reptielen
   • gordeldieren

    Het fokseizoen van dit dier is niet precies bekend. Wetenschappers suggereren dat fokken gedurende het hele jaar door in tropische gebieden plaatsvindt. In andere regio's blijkt dat paring rond december plaatsvindt.

    Vrouwen laten tekenen van warmte zien door op plaatsen te urineren of om flauwe telefoongesprekken rond zijn grondgebied te laten vallen. Mannetjes reageren met luide schreeuwen. De seksuele hitte in het vrouwtje duurt ongeveer 50 - 60 dagen.

    Vrouwen bevallen in een kleine grot of in een holle boom, na een zwangerschapstijd van ongeveer 80 dagen. Een nestje van dit schepsel bestaat uit 1 - 4 kittens.
    De Jaguarundi kittens zijn geboren met lichte vlekken op zijn lichaam. De plekken verdwijnen als het ouder wordt. Katjes nemen stevig eten binnen twee maanden. Na ongeveer drie maanden leert zijn moeder hen de vaardigheden van jagen. Een jonge van deze soort wordt over het algemeen onafhankelijk binnen een jaar. Hoe lang de jonge katjes op het grondgebied van hun moeder blijven, is nog onbekend. Het is ook niet duidelijk of de mannen deelnemen aan het opvoeden van de kittens of niet.

    Een lid van deze soort bereikt seksuele volwassenheid op 2 tot 3 jaar.
    Deze soort woont ongeveer 15 jaar in zijn natuurlijke habitat. Het is bekend om tien jaar in gevangenschap te hebben geleefd.